Bez kategoriiJak powstaje miód pitny? Produkcja domowa krok po kroku

13 marzec 20220

Zastanawialiście się kiedykolwiek, jak powstają miody pitne? W tym wpisie uchylamy rąbka tajemnicy i przybliżamy Wam proces
produkcyjny miodu pitnego. Zapraszamy do lektury!  Miody pitne powstają w wyniku fermentacji miodu pszczelego, który rozcieńcza się
wodą lub sokami owocowymi. W zależności od rozcieńczenia wyróżniamy w Polsce 4 rodzaje miodów pitnych:

 półtorak  – 1 litr miodu na każde 0,5 litra wody (lub soku)
 dwójniak  – 1 litr miodu na każde 1 litr wody (lub soku)
 trójniak  – 1 litr miodu na każde 2 litry wody (lub soku)
 czwórniak  – 1 litr miodu na każde 3 litry wody (lub soku)

Ta typologia jest właściwa tylko dla miodów produkowanych w Polsce, na całym Świecie za miód pitny uważa się napój w którym ponad połowa cukrów do fermentacji pochodzi z miodu.

W tej współczesnej systematyce (uregulowanej w Polsce Ustawą po raz pierwszy w 1948) zabrakło miejsca na Zbicień. W którym zawartość miodu jest mniejsza niż w czwórniaku. Zbicieniom natomiast poświęcimy oddzielny wpis wkrótce.

Rodzaj miodu pitnego wpływa także na czas jego dojrzewania – od kilku miesięcy (czwórniaki), do ponad 5 lat (półtoraki). W przypadku wielu miodów pitnych zasada jest podobna, co w przypadku win – im starszy trunek, tym lepszy.

Krok 1.
Na początku należy skompletować niezbędny sprzęt. Potrzebne będą:
 kocioł (lub garnek)
 szklany balon lub wiaderko
 rurka fermentacyjna
 sylikonowy wężyk
 butelka 0,5 litra do przygotowania matki drożdżowej

 cukromierz winiarski

Krok 2.

Gdy sprzęt już przygotowany, czas zająć się przyrządzaniem brzeczki, czyli roztworu miodu z wodą. Miód i wodę miesza się w kotle. Woda nie powinna mieć więcej niż 40 st. C, jeśli chcemy wykonać miód niesycony, jeśli sycony, podgrzewamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut uzupełniając wodą i ściągając łyżką szumy (jak w rosole). Ilość i proporcje składników zależą od tego, ile miodu i jakiego rodzaju (półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak) produkt chcemy otrzymać.

Krok 3.

Następnym krokiem jest przygotowanie matki drożdżowej. Opakowanie drożdży szlachetnych należy wsypać do butelki z przegotowaną wodą. Otwór zatyka się watą i odstawia w ciepłe, ciemne miejsce.  Po kilku godzinach – gdy na ściankach butelki pojawi się biała piana – drożdże są gotowe do zadania. W międzyczasie powinna wystygnąć nam brzeczka do temperatury zadania drożdży – w zależności od rodzaju użytych drożdży będzie to w granicach 16, 24 lub nawet 30 C. Jakich drożdży użyć? to zależy od rodzaju miodu jaki przygotowujemy. Każdy szczep ma swoje optymalne warunki pracy w zależności od zakresu temperatur i gęstości brzeczki w jakiej ma pracować. Warto na to zwrócić uwagę. Gęstość brzeczki początkowej mierzy się z stopniach Blg lub w g cukru na litr cieczy, Służy do tego cukromierz winiarski. Tylko uwaga! cukromierze dostępne na rynku dla domowych producentów wina mają zakres do 30 Blg, więc aby odczytać prawidłowo gęstość trójniaka, dwójniaka czy półtoraka musimy rozrobić próbkę 1/1 z woda zdemineralizowaną.

Krok 4. 

Następnie łączy się ze sobą matkę drożdżową i brzeczkę, w balonie lub wiaderku ewentualnie dodaje również pożywkę dla drożdży i tak rozpoczyna się etap fermentacji burzliwej. Balon lub wiaderko zamykamy korkiem z rurka fermentacyjna napełnioną wodą. Przez kolejne 5-15 dni będzie trwał proces fermentacji burzliwej. Po niej następuje fermentacja cicha, która trwa od 3 tygodni nawet do 4 miesięcy. Jeśli zaobserwujemy, że w naszym zbiorniku wytrącił się osad, który osiadł na dnie, należy zlać wężykiem zawartość balonu z nad osadu do innego naczynia i kontynuować etap fermentacji cichej.

Krok 5.  

Ostatnim krokiem jest dojrzewanie. Miód powinien stać w ciemnym pomieszczeniu, gdzie panuje temperatura 10-15 st. C. Osad wciąż będzie się wytrącał, dlatego co jakiś czas należy zlewać miód i oczyszczać balon. Jest to tzw. lewarowanie, czyli proces uzyskiwania odpowiedniego smaku i klarowności miodu pitnego.  Kiedy miód pitny jest gotowy do rozlewania?  Można sprawdzić to poprzez odlanie trunku i pozostawienie go. Jeśli nie zmętnieje, proces się zakończył i miód można rozlać do butelek.  Jak widzisz proces powstawania miodów pitnych wymaga wiedzy i cierpliwości. Jeśli chcesz od ręki spróbować naszych tradycyjnych wyrobów, zajrzyj do naszego sklepu internetowego. Temat miodów pitnych jest dla Ciebie nowy? W takim razie zapraszamy Cię do zapoznania się z naszymi produktami!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

pl_PLPolish