Proces produkcji, zarówno miodów pitnych jak i Zbicieni, zaczyna się od starannego doboru składników.

Podstawowym i najważniejszym składnikiem jest oczywiście miód pszczeli. Rokrocznie zakupujemy go od tych samych dostawców. Zależy nam, aby miód, którego używamy do produkcji konkretnych rodzajów napojów, pochodził każdorazowo z tych samych regionów.
Kolejnym ważnym składnikiem są drożdże.
W tym przypadku bazujemy w 100% na doświadczeniu
i wiedzy naszego przyjaciela i technologa,
który swoją karierę naukową poświęcił właśnie miodom pitnym.
Przyprawy, soki owocowe i inne dodatki staramy się pozyskiwać lokalnie. Pędy sosny, kwiaty lipy zbieramy własnoręcznie w Puszczy Augustowskiej. Jabłka i inne owoce przerabiamy na soki w jednej z okolicznych tłoczni.
Wodę czerpiemy ze znajdującego się ponad 130 metrów pod ziemią głębinowego ujęcia, zaopatrującego naszą małą ojczyznę – Augustów.

MIODY PITNE

Właściwa produkcja miodów pitnych rozpoczyna się od rozpuszczenia miodu w odpowiedniej dla danego przepisu porcji wody. Potem następuje podgrzanie oraz gotowanie wraz z przyprawami i dodatkami korzennymi. Tak powstaje brzeczka miodowa, która następnie jest przepompowywana do zbiornika fermentacyjnego ze stali nierdzewnej, intensywnie mieszana, a po schłodzeniu dodawane są drożdże. Po pierwszym etapie fermentacji, czyli po ok. 3-12 tygodniach w zależności od rodzaju miodu (po tzw. fermentacji burzliwej) miód przechodzi do kolejnego etapu produkcji, podczas którego spokojnie dojrzewa, z czasem klarując się i nabierając „charakteru”. Trwa to od 3 do nawet 12 miesięcy. Miód kierowany jest na rozlew wtedy, gdy zarówno badania laboratoryjne, jak i testy organoleptyczne potwierdzą jego właściwą „moc”, a także smak, barwę i aromat. W pojedynczym procesie produkcyjnym powstaje ok. 1300 butelek trunku. Przykładowo – aby wyprodukować Trójniak potrzebujemy pełnego roku. Nie chcemy przyspieszać naturalnych procesów, bo wiemy, że Na dobre trunki warto czekać.

https://augustowska-miodosytnia.pl/wp-content/uploads/2020/05/Augustowska-Miodosytnia_produkcja-2.jpg.jpg
https://augustowska-miodosytnia.pl/wp-content/uploads/2020/05/Augustowska-Miodosytnia_produkcja-1.jpg

ZBICIENIE

Produkcja Zbicieni jest zbliżona do procesu produkcji piwa, w którym słód jęczmienny zastąpiony został miodem. Dawniej była to oddzielna kategoria napojów alkoholowych, o których pamięć przetrwała jeszcze na terenach dawnego Wielkiego Księstwa Litewskiego: na Białorusi, Ukrainie, a także w Rosji. Proces produkcji Zbicieni trwa 3 tygodnie, a po fermentacji rozlewany jest on do butelek, w których następuje fermentacja wtórna. Następnie produkt jest pasteryzowany. Tak utrwalony zachowuje swój smak w niezmienionej postaci na wiele miesięcy.