Na pewno zauważyliście dość specyficzny układ etykiety naszych miodów pitnych. Aby nie zostawiać żadnych niedomówień chcielibyśmy zaprezentować i wyjaśnić najważniejsze elementy jakie składają się na nasze etykiety.
- Numer: Numer widoczny na froncie to oczywiście rodzaju miodu pitnego, które w Polsce dzielimy ze względu na zawartość miodu (surowca) w brzeczce początkowej na czwórniaki ( numer 4 ) – 25% miodu objętościowo, trójniaki (numer 3 ) – 33% miodu objętościowo; dwójniaki (numer 2) – 50% miodu objętościowo i półtoraki 1,5 -75% miodu objętościowo.
- Nazwa handlowa: Augustowski Późny, Augustowski Wczesny, Podlaska Szeptucha, Pieprzna Wiśnia i inne to nazwy handlowe naszych miodów pitnych. Są one efektem naszej inwencji lub są osadzone głęboko w Polskiej tradycji jak np. Kwarciany Czwórniak.
- Rocznik: Podany na etykiecie rocznik odpowiada terminowi wykonania nastawu czyli rozpoczęcia procesu fermentacji miodu pitnego. W winach rocznik odpowiada terminowi zbioru winogron, stosowanie analogi do miodów pitnych i podawanie daty zbioru miodu mogło by prowadzić do pewnych nieścisłości, ponieważ miód może być przechowywany latami przed przerobieniem jego na miód pitny.
- Numer butelki: butelki numerujemy od 00001 wzwyż w ramach poszczególnych roczników. To znaczy jeśli w danym roku wykonaliśmy kilka nastawów danego miodu to kolejne rozlane partie otrzymują następne numery w kolejności.
- Mistrz Produkcji: To osoba, która odpowiada za proces produkcji danego miodu i ma w naszej spółce decydujący głos w sprawach dotyczących tego konkretnego miodu.
- Poetycki opis trunku. Mistrz produkcji ma jeszcze jedno ważne zadanie: Przygotowuje poetycki opis prezentowanego trunku. W sposób opisowy przedstawia swoje uczucia i spostrzeżenia dotyczące danego miodu.
- Słodycz/Sweetness – to umowne określenie poziomu słodyczy. Każdy z rodzajów miodu pitnego w Polsce ma określony Polską Normą poziom zawartości cukru. Dlatego skala zaproponowana przez nas zawiera 8 sześcianów. Czwórniaki mają na niej zawsze 1 lub 2 , trójniaki 3-4, dwójniaki 5-6 a półtoraki 7-8. Wychodzimy z założenia, że każdy z tych rodzajów miodu można wykonać mniej lub bardziej słodki. Co zresztą określa Polska Norma.