REALIZOWANE PROJEKTY

2020Dobre, bo z Podlasia II. Promocja województwa i lokalnych firm spożywczych na międzynarodowych targach SIAL Paris 2020

Dobre, bo z Podlasia II Promocja województwa i lokalnych firm spożywczych na międzynarodowych targach SIAL Paris 2020

Projekt zakłada udział partnerów w jednych z największych na świecie międzynarodowych targach spożywczych SIAL Paris 2020 w charakterze wystawców. Dzięki dotacji, na targi pojadą cztery podlaskie firmy z branży spożywczej: trzy mikro i jedna mała, oraz, jako lider projektu, Podlaska Fundacja Rozwoju Regionalnego. Na wspólnym stoisku wystawienniczym eksponowane będą towary eksportowe oraz promowany nasz region. 

W ramach projektu zostanie wynajęta powierzchnia wystawiennicza wraz ze wszystkimi częściami składowymi oraz zaprojektowane, stworzone wspólne stoisko wystawiennicze. Udział w targach obejmie również działania związane z logistyką, tj. wybór wykonawców usług, rezerwację noclegów, transportu i pobytu. 

Cele projektu:

Celem strategicznym projektu jest polepszenie warunków do rozwoju firm z sektora MŚP. 

Cele szczegółowe:

  1. a) zwiększenie kompetencji podlaskich przedsiębiorców z sektora spożywczego w zakresie współpracy międzynarodowej;
  2. b) dostarczenie dopasowanego do potrzeb podlaskich przedsiębiorców narzędzia wsparcia w przygotowaniu do targów oraz pomoc na etapie uczestnictwa w wydarzeniu;
  3. c) promocja lokalnych firm spożywczych na rynkach zagranicznych;
  4. d) nawiązanie międzynarodowych relacji biznesowych na priorytetowych rynkach zagranicznych;
  5. e) promocja i zwiększenie rozpoznawalności marki województwa podlaskiego;
  6. f) wzmocnienie rezultatów promocji firm spożywczych na rynkach zagranicznych;
  7. g) pobudzenie lokalnej przedsiębiorczości.

Planowane efekty: 

Podpisanie 3 listów intencyjnych o współpracy. Długofalowym efektem realizacji projektu będzie spójna promocja woj. podlaskiego i kluczowej branży spożywczej skierowana zarówno do innych wystawców i potencjalnych kontrahentów, jak i osób odwiedzających targi, co z kolei ma szanse przełożyć się na wzmocnienie pozycji regionu w świecie.

Wartość projektu:  330 020,05 zł 

Wkład Funduszy Europejskich: dofinansowanie 239 398,00 zł

2019Odtworzenia dawnej receptury „Lipca Kowieńskiego” i opracowanie innowacyjnej metody produkcji miodu pitnego syconego – bez dodatku siarczynów zapewniającą stabilność koloidalną Projekt nr RPLB.01.02.00-08-0002/17

„Z bonem po innowacje2.0!!” Działanie 1.2 – Rozwój przedsiębiorczości, III Typ projektu,

Regionalny bon na innowacje – projekt grantowy, Oś Priorytetowa 1 Gospodarka i innowacje RPO – Lubuskie 2020

Wartość Projektu:  144 705,86 PLN

  Celem  przedsięwzięcia jest odtworzenie dawnej receptury „Lipca Kowieńskiego” i opracowanie innowacyjnej metody produkcji miodu pitnego syconego – bez dodatku siarczynów zapewniającą stabilność koloidalną.