NASZA OFERTA

PODPIWEK AUGUSTOWSKI NA MIODZIE

Podpiwek Augustowski na Miodzie to wyprodukowany craftowo tradycyjny napój orzeźwiający powszechny niegdyś na terenie dawnej Rzeczpospolitej. Krótki i przerwany na wstępnym etapie proces fermentacji drożdżowej nadaje jemu wyjątkowy charakter przy wytworzeniu minimalnej zawartości alkoholu około 0,5 %. Smak naszego Podpiwka podkreślony jest przez zastąpienie cukru miodem lipowym w procesie dosładzania. Produkt pasteryzowany, w pełni naturalny nie zawiera wzmacniaczy smaku, aromatu czy konserwantów.

Podpiwek Augustowski na Miodzie dostępny jest w butelkach 0,33 litra.

ZBICIEŃ

Od wieków w puszczańskich karczmach Wielkiego Księstwa Litewskiego serwowano Zbicień – złocisty lekki napój na bazie miodu. Zbicień dawał chwile wytchnienia podróżnym w upalne miesiące, a zimą podawany na gorąco z dodatkiem przypraw korzennych doskonale rozgrzewał. Dlaczego nie piwo? Z prostej przyczyny: w puszczy jęczmień nie rośnie, a składniki pozyskane z lasów i śródleśnych łąk skomponowane według dawnych receptur mogą dać tylko unikatowy smak Zbicienia. Na jego niepowtarzalny smak i aromat wpływa najwyższej jakości miód użyty przez nas do jego przygotowania.

Zbicień dostępny jest w wersjach: 

Zbicień Leśny  – wytrawny, w którym użyte dodatki w postaci pędów sosny, owoców jałowca i chmielu sprawiają, że z miodu który jest podstawą całego procesu fermentacji zostaje jedynie posmak i aromat. Zawartość alkoholu 7%, butelka 0,33 litra.

Zbicień Chmielowy – słodki i orzeźwiający, w którym słodycz miodu jest tylko delikatnie zbilansowana goryczką krajowego chmielu, zawartość alkoholu 5% butelka 0,33 litra.