Bukiet ziołowo-korzenny, świeży, miodowy smak z wyraźnie wyczuwalnym imbirem i jałowcem.
Opis: Ten rodzaj miodu jest zarejestrowany na Liście Produktów Regionalnych w Województwie Podlaskiem. Jego receptura pochodzi z książki Teofila Ciesielskiego „Miodosytnictwo” wydanej we Lwowie w 1896 roku. Jest to czwórniak wykonywany niegdyś przez Wojska Kwarciane podczas leża zimowego. Przyprawiony jest przyprawami i ziołami cenionymi w staropolskiej kuchni: cynamonem, imbirem, owocami jałowca i kozłkiem lekarskim.
Delektuj się powoli bo…
…na dobre trunki warto czekać.
Barwa jasnoczerwona, aromat wiśniowy, wytrawny smak z wyraźnie wyczuwalnym miodem i delikatnym posmakiem dębu.
Miód wykonany w stylu zwanym dawniej wiszniakiem, w którym 1/3 wody zastępuje się świeżym sokiem wiśniowym. Dodany do niego pieprz wydobywa nieco ostry, unikalny smak.
Bukiet ziołowo korzenny, wytrawny
Opis: Szeptucha to szczególna postać w podlaskim folklorze. Pomaga w chorobie, udziela porad życiowych, odczynia uroki i zdejmuje klątwy, często poprzez ziołowe napary. Nie gwarantujemy, że wypicie tego trunku odczyni rzucony urok, ale na pewno dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych i zaskoczy Was intensywnym ziołowo korzennym aromatem. Delektuj się powoli bo…
…na dobre trunki warto czekać.
Bukiet leśny z wyczuwalną gryką, barwa ciemna bursztynowa, półsłodki
Opis: Augustowski Późny jest wykonany z miodów zbieranych w lipcu i sierpniu, kiedy to nasze pszczoły oprócz nektaru z bagien i lasów znoszą spadź i nektar gryki z śródleśnych pól. Delektuj się powoli bo…
…na dobre trunki warto czekać.
Miód zdobył złoty medal na konkursie Mazer Cup 2020 w USA – największym na Świecie konkursie miodów pitnych w kategorii: Miody gatunkowe słodkie – wykonane z jednego gatunku miodu (Varietal – Sweet).
Bukiet kwiatowy, rześki, barwa jasna, złocista, półsłodki
Opis: Augustowski Wczesny jest wykonany z miodów zbieranych w maju i czerwcu, kiedy to ule wypełniają się jasnym aromatycznym miodem z nektaru polnych kwiatów i rozłożystych lip. Delektuj się powoli bo…
…na dobre trunki warto czekać.
Miód zdobył srebrny medal na konkursie Mazer Cup 2020 w USA – największym na Świecie konkursie miodów pitnych w kategorii: Miody tradycyjne słodkie (Traditional – Sweet)
Opis: Lekki i orzeźwiający napój alkoholowy na bazie miodu. Do jego produkcji użyliśmy wyłącznie miodu, wody, pędów sosny, owoców jałowca, chmielu i drożdży. Smak leśny z wyraźnymi nutami olejków eterycznych oraz żywic sosny oraz chmielowej goryczki. Refermentowany w butelkach, pasteryzowany, występuje naturalny osad.
Opis: Lekki i orzeźwiający napój alkoholowy na bazie miodu. Do jego produkcji użyliśmy wyłącznie miodu, wody, chmielu i drożdży. Smak miodowy z delikatną nutką goryczki, refermentowany w butelkach, pasteryzowany, występuje naturalny osad.
Opis: Podpiwek Augustowski na Miodzie to wyprodukowany craftowo tradycyjny napój orzeźwiający powszechny niegdyś na Podlasiu. Krótki proces fermentacji drożdżowej nadaje jemu wyjątkowy charakter przy wytworzeniu minimalnej zawartości alkoholu około 0,5 %. Smak naszego Podpiwka podkreślony jest przez zastąpienie cukru miodem w całości. Produkt pasteryzowany, w pełni naturalny nie zawiera wzmacniaczy smaku, aromatu czy konserwantów.
Barwa słomkowa o intensywny kawowym aromacie kontrastującym z barwą, smak słodki z wyraźnie wyczuwalną kawą. Miód powstał jako współpraca z Białostocką Baristacją, nagrodzony srebrnym medalem na Mead Madness Cup 2019 PRO w Poznaniu
Barwa bursztynowa, aromat ziołowo-korzenny, smak świeży miodowy z wyraźnie wyczuwalnym imbirem i jałowcem.
Ten rodzaj miodu jest zarejestrowany na Liście Produktów Regionalnych dla Województwa Podlaskiego, jego receptura pochodzi z książki Teofila Ciesielskiego „Miodosytnictwo”wydanej we Lwowie w 1896 roku. Jest to czwórniak wykonywany kiedyś przez Wojska Kwarciane podczas leża zimowego, przyprawiony przyprawami i ziołami cenionymi w staropolskiej kuchni: cynamonem, imbirem, owocami jałowca i kozłkiem lekarskim.
Opinie:
„(…)Idealnie zbalansowany! Na końcu czuć niewielką goryczkę za sprawą chmielu ale w sam raz. W doskonały sposób również odczuwa się imbir i jałowiec. Polecamy zimny na lato. Jest świeży, winny ale przy tym i słodki jak na miód przystało. W zimnym te korzenne dodatki były subtelne, a w gorącym uwydatnił się smak i zapach chmielu, jałowca i wyraźnie doszedł do głosu cynamon.(…)”
Barwa jasnoczerwona, aromat wiśniowy, nieco ostry, smak wytrawny pozbawiony słodyczy.
Miód wykonany w stylu zwanym dawniej wiszniakiem, w którym 1/3 wody w brzeczce zastępuje się świeżym sokiem wiśniowym. Miód nagrodzony brązowym medalem na podczas Mead Madness Cup 2019 PRO w Poznaniu.
Opinie:
„Zaznaczyć trzeba, że smaki są bardzo naturalne,(…) Na końcu wyczuwamy również lekką pikantność za sprawą dodatku pieprzu. Chmiel i pieprz zadawkowano rozsądnie, nie dominują i nie przeszkadzają. Jest to trunek wybitnie wytrawny, sugerujemy jego spożycia do posiłku. Jako zwolennicy miodów słodkich wolelibyśmy jednak aby miał więcej słodyczy. Zimny zdecydowanie lepszy(…)”
Barwa jasna, zmętniona, aromat świeży jabłkowy, smak winno-miodowy, słodki z delikatną kwasowością jabłek.
Miód wykonany w stylu zwanym dawniej jabłecznikiem, w którym połowę wody w brzeczce trójniaka zastąpiliśmy świeżo wyciskanym sokiem jabłkowym wyciśniętym w lokalnej tłoczni.
Opinie:
„Miód o barwie mętno-limetkowej i przepięknym aromacie świeżo wyciśniętego soku z jabłek, z cukierkowym akcentem miodu. Smak słodki, głęboki, a zarazem soczyście winny. Od pierwszego łyku uznaliśmy, że to być może najlepszy miód z sokiem jabłkowym! (…) Znakomicie zbalansowane smaki. Jednocześnie winny i słodki, czuć zarówno owoc jak i miód. Zimny z pewnością byłby fenomenalny na upalne lato. Zachwycił nas swym smakiem! Po podgrzaniu miód się nie zaostrzył, uwydatnił się aromat jabłka jedynie. W grzanym aromat jest niesamowity. Zimny i gorący jest równie dobry ale kto wie czy gorący nie lepszy. Z pewnością jeden z najlepszych albo i najlepszy miód z sokiem jabłkowym jakie kiedykolwiek kosztowaliśmy. Jest to miód bez żadnych wad! I co ważne -smaki są absolutnie naturalne! Cieszy normalna flasza 0,75l.”
Barwa jasna, aromat lipowy, świeży lipowy smak, słodki, musujący. Miód nawiązuje stylem do Lipca Kowieńskiego, najznamienitszego miodu I Rzeczypospolitej. Wykonany na czystym miodzie lipowym „wzmocniony” dodatkowo kwiatami lipy zbieranymi przez nas w Puszczy Augustowskiej.
Opinie:
„Zapach alei lipowej w pełni kwitnienia. Miód przez to, że jest gazowany jest niesamowicie świeży i orzeźwiający,(…) Barwę ma oczywiście lipowego miodu, bardzo skoncentrowany smak lipowy, a to też dlatego, że oprócz miodu lipowego smak został wzbogacony samymi kwiatami lipy. Kto wie czy nie jest to najlepszy miód lipowy jakie piliśmy,ale w sumie chyba nie piliśmy żadnego, który by nam nie smakował 😉 Bo lipce to są jedne z najlepszych miodów w ogóle.(…) Ma idealnie zharmonizowany, głęboki smak. Absolutna jakość! Wyjątkowy!”
Barwa jasna wręcz słomkowa, aromat intensywny, świeży, smak słodki.
Nasz pierwszy miód pitny wstawiliśmy wiosną 2018 roku, tuż po otrzymaniu wszelkich niezbędnych zgód do tego typu produkcji. Miał on swoją premierę w grudniu 2018 roku. Od wiosny 2019 Miód nie jest dostępny w sprzedaży. W 2019 roku dostaliśmy za ten miód prestiżowy tytuł „Kukbuk Poleca”, który przyznany został „za szlachetny smak trójniaka markowego, do którego produkcji użyto jedynie miodu, wody, przypraw i drożdży, oraz za zaangażowanie w przywracanie pięknych staropolskich tradycji bartnictwa i miodosytnictwa.”
Opinie:
„Miód barwy słomkowej, zdecydowanie klarowny, dość gęstawy o landrynkowym aromacie(…) Smak jest niesamowity! Składki, o wyraźnym posmaku akacjowego miodu. Zimny jest wyborny -polecamy! Winność ma w sam raz i nie wyczuliśmy żadnego sztucznego posmaku kwasku cytrynowego. Jest to miód z miodu -czyli naturalny. (…) Jest to wysokiej jakości miód kraftowy.”